Kwas alfa liponowy jest jednym z kwasów tłuszczowych o wpływie porównywalnym z działaniem witamin. Jego prozdrowotne działanie jego szerokie, m..in. działa wspomagająco przy cukrzycy oraz miażdżycy, odnotowano także jego wspomaganie procesu odchudzania. Jego działanie jest silnie antyoksydacyjne, ma także możliwość neutralizowania wolnych rodników.
Dzienne zapotrzebowanie na kwas alfa liponowy wynosi ok. 300 mg. Ta liczba wzrasta dla sportowców i osób trenujących i waha się od 600 mg do 1200 mg.
Kwas alfa liponowy w swoim zastosowaniu ma także właściwości regenerujące, zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C i E, a to oznacza, że jego działanie opóźnia efekt starzenia się organizmu ludzkiego. Zauważono także jego działanie przeciwbólowe, pozwala redukować odczucie bólu (zwłaszcza przy różnego rodzajach neuropatiach/polineuropatiach). Inną jego dobroczynną właściwością jest działanie wspomagające przy cukrzycy, zwiększa tolerancję na glukozę oraz poprawia wrażliwość insulinową (działa korzystnie przy insulinooporności). Przy dolegliwościach związanych z sercem stosowanie kwasu alfa liponowego działa korzystnie na elastyczność ścianek naczyń krwionośnych, ma także działanie przeciwzakrzepowe.
Stosowanie kwasu alfa liponowego jest także uznane wśród sportowców i osób trenujących, ponieważ przyśpiesza metabolizm, zmniejsza uczucie apetytu, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Redukuje nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają za procesy zapalne w organizmie, co w rezultacie może prowadzić do wielu chorób
Działanie przeciwutleniające kwasu alfa liponowego niweluje odczucie bólu, który towarzyszy w różnych rodzajach neuropatii. Kwas alfa liponowy wspomaga leczenie cukrzycy, zwiększa tolerancję na glukozę oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Pomocny też jest w chorobie niedokrwiennej serca oraz w nadciśnieniu. Zażywanie kwasu alfa liponowego pozytywnie wpływa na elastyczność ścianek naczyń krwionośnych. Kwas ten działa przeciwzakrzepowo oraz przeciw zapalnie. Działanie kwasu doceniane jest także przez sportowców. Przyśpiesza metabolizm, zmniejsza apetyt oraz zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Kolejną pozytywną cechą kwasu jest jego przeciwzapalne działanie. Redukuje nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają za stany zapalne w organizmie, co może prowadzić do wielu chorób.
Wśród korzystnych właściwości kwasu alfa liponowego jest jego funkcja immunomodulacyjna, która wspiera proces walki z astmą i stwardnieniem rozsianym. Pozwala także na redukowanie nadmiaru cholesterolu we krwi. Wobec pacjentów onkologicznych w tracie przyjmowania chemioterapii kwas alfa liponowy może redukować negatywne jej skutki. Dodatkowo wspomaga proces dotleniania komórek, niweluje stres oksydacyjny oraz potęguje produkcję azotu we krwi, co pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Jego dobre działanie pozwala na utlenianie pierwiastków metali ciężkich.
Glutation jest silnym antyoksydantem, jest to swoista najlepsza broń przeciwko wolnym rodnikom, które odpowiadają za rozwój chorób cywilizacyjnych: nowotworów, chorób serca czy cukrzycy oraz powodują starzenie się i śmierć komórek. Glutation nie tylko sam jest silnym przeciwutleniaczem, ale odpowiada za prawidłowe działanie innych antyutleniaczy (np. witamin C i E, selenu, które można dostarczyć w diecie).
Glutation pozwala także za stymulowanie układu immunologicznego. Według dr. Gustavo Bounousa, „podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (krwinek białych) w organizmie jest obecność glutationu”. Odpowiada za zwiększenie produkcji krwinek białych, a także warunkuje ich skuteczne działanie. Układ immunologiczny może sprawnie funkcjonować tylko gdy poziom glutationu jest wysoki – taki organizm może skutecznie wykrywać i niszczyć bakterie, wirusy, obce antygeny oraz komórki nowotworowe, a także blokować ich namnażanie. Powszechnie uważa się, że glutation to odżywka dla układu immunologicznego. Umożliwia skuteczną walkę z chorobami i proces samoleczenia.
W dobie dzisiejszych realiów bardzo istotne jest działanie detoksykacyjne glutationu, co ma znaczenie dla współczesnego człowieka narażonego na zanieczyszczenia środowiska naturalnego, spożywanie żywności produkowanej lub konserwowanej z użyciem środków chemicznych czy kontakt z różnymi toksynami. Glutation skutecznie rozpuszcza toksyny, które następnie są usuwane z organizmu. Oczyszcza organizm z metali ciężkich, herbicydów, pestycydów, toksycznych składników dymu tytoniowego i innych szkodliwych substancji, będących czynnikami nowotworów. Najistotniejszą funkcję w oczyszczaniu organizmu z toksyn pełni wątroba, a właśnie glutation odpowiada za jej prawidłową pracę. Niskie stężenie glutationu w organizmie upośledza pracę wątroby – w efekcie prowadzi do kumulowania się toksyn i zatruwania organizmu.
Glutation jest silnym antyoksydantem, jest to swoista najlepsza broń przeciwko wolnym rodnikom, które odpowiadają za rozwój chorób cywilizacyjnych: nowotworów, chorób serca czy cukrzycy oraz powodują starzenie się i śmierć komórek. Glutation nie tylko sam jest silnym przeciwutleniaczem, ale odpowiada za prawidłowe działanie innych antyutleniaczy (np. witamin C i E, selenu, które można dostarczyć w diecie).
Glutation pozwala także za stymulowanie układu immunologicznego. Według dr. Gustavo Bounousa, „podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (krwinek białych) w organizmie jest obecność glutationu”. Odpowiada za zwiększenie produkcji krwinek białych, a także warunkuje ich skuteczne działanie. Układ immunologiczny może sprawnie funkcjonować tylko gdy poziom glutationu jest wysoki – taki organizm może skutecznie wykrywać i niszczyć bakterie, wirusy, obce antygeny oraz komórki nowotworowe, a także blokować ich namnażanie. Powszechnie uważa się, że glutation to odżywka dla układu immunologicznego. Umożliwia skuteczną walkę z chorobami i proces samoleczenia.
W dobie dzisiejszych realiów bardzo istotne jest działanie detoksykacyjne glutationu, co ma znaczenie dla współczesnego człowieka narażonego na zanieczyszczenia środowiska naturalnego, spożywanie żywności produkowanej lub konserwowanej z użyciem środków chemicznych czy kontakt z różnymi toksynami. Glutation skutecznie rozpuszcza toksyny, które następnie są usuwane z organizmu. Oczyszcza organizm z metali ciężkich, herbicydów, pestycydów, toksycznych składników dymu tytoniowego i innych szkodliwych substancji, będących czynnikami nowotworów. Najistotniejszą funkcję w oczyszczaniu organizmu z toksyn pełni wątroba, a właśnie glutation odpowiada za jej prawidłową pracę. Niskie stężenie glutationu w organizmie upośledza pracę wątroby – w efekcie prowadzi do kumulowania się toksyn i zatruwania organizmu.
Magnez jest jednym z najczęściej występujących pierwiastków w organizmie człowieka. Jako kation wewnątrzkomórkowy zajmuje on drugie miejsce – po potasie- pod względem ilościowym w organizmie. Większość magnezu znajduje się w kościach (60%), w następnej kolejności w mięśniach (20%) i innych tkankach miękkich (19%), a zaledwie 1% to magnez zewnątrzkomórkowy. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek zależy od kilku czynników, m.in.: wieku oraz płci, i wynosi około 300-420 mg. Jest ono wyższe u osób intensywnie trenujących, narażonych na duży stres, u kobiet ciężarnych i matek karmiących oraz u dzieci w okresie intensywnego wzrostu. Nadmierne ilości magnezu wydalane są z organizmu wraz z moczem i kałem.
Magnez jest kofaktorem około 300 enzymów biorących udział w procesach metabolicznych. Wpływa na regulację przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, uczestniczy w skurczu mięśnia sercowego i przeciwdziała jego niedotlenieniu, wykazuje działanie kardioprotekcyjne i ochronne na śródbłonek naczyniowy. Ponadto, normalizuje ciśnienie tętnicze poprzez wpływ na napięcie i reaktywność naczyń krwionośnych. Ponadto reguluje aktywność parathormonu oraz cyklu komórkowego. Warunkuje przepuszczalność i stabilność błon komórkowych, ma wpływ na zachowanie integralności DNA oraz bierze udział w procesach jego naprawy. Jest również niezbędny do zachowania odpowiedniej gęstości mineralnej kośćca. Magnez obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu, zespołu metabolicznego oraz zaburzeń nastroju.
Niedobór magnezu jest istotnym czynnikiem ryzyka powstawania m.in. nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, insulinooporności, kamicy nerkowej oraz osteoporozy pomenopauzalnej. Badania wykazały, że niskie stężenie magnezu w ustroju powodują również wzrost wartości CRP (białka C-reaktywnego).
Elektrolity stanowią niezbędny element do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niedobory pierwiastków elektrolitowych prowadzą do zaburzeń: rytmu serca, układu nerwowego, do omdleń i drżenia ciała.
Elektrolity to inaczej jony soli, które znajdują się we krwi, osoczu i płynach tkankowych. Aby ludzki organizm prawidłowo funkcjonował musi utrzymywać odpowiedni poziom jonów soli czyli sodu, potasu, wapnia i magnezu.
Elektrolity organizm przeważnie traci się podczas intensywnego treningu, przez spożywanie alkoholu, picie kawy, przebywanie na słońcu. Równowaga elektrolitów zostaje zaburzona również kiedy nasz organizm zmaga się z infekcjami wirusowymi. Aby zachować równowagę wodno- elektrolitową płyny i elektrolity muszą zostać uzupełniane.
Kroplówka nawadniająca ma za zadanie szybko wyrównać straty, spowodowane odwodnieniem ludzkiego organizmu. Oczywiście byłoby idealnie, gdyby do takiego stanu w ogóle nie dochodziło, ale czasem zdarzają się sytuacje, w których takie wsparcie jest konieczne.
Do odwodnienia organizmu może dojść z wielu powodów. Są wśród nich między innymi dolegliwości, z którymi od czasu do czasu, borykać się może każdy organizm: biegunka, wymioty, niedożywienie, czy też utrzymująca się przez długi czas, wysoka gorączka. To jednak nie wszystko. O wiele częściej można doprowadzić do odwodnienia, zapominając, by na bieżąco uzupełniać płyny. Tych zaś bardzo szybko ubywa, szczególnie w upalne dni, w wyniku spożywania zbyt dużej ilości kofeiny i alkoholu, czy też podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Swoją wizytę zrealizujesz tutaj:
Jak do nas trafić? Przeczytaj w zakładce: